Mättnadsindex – effektiv metod

Att uppnå och bibehålla en hälsosam vikt är en utmaning för många människor idag. Bland de olika strategierna som används för viktnedgång har mättnadsindex (MI) visat sig vara en effektiv metod. MI är en vetenskapligt baserad metod som kan hjälpa till att kontrollera hunger och aptit, vilket i sin tur kan underlätta viktnedgång. I det här inlägget kommer vi att utforska vad mättnadsindex är och hur det kan bidra till viktnedgång.

Vad är mättnadsindex?

Mättnadsindex är ett mått på hur olika livsmedel påverkar vår mättnadskänsla efter att vi har ätit dem. Det är en skala som sträcker sig från 0 till 100 och jämför livsmedel baserat på hur länge de håller oss mätta och nöjda. Livsmedel med högt mättnadsindex ger en starkare och längre mättnadskänsla, medan livsmedel med lågt mättnadsindex tenderar att inte ge samma långvariga mättnad.

“En studie publicerad i “The Journal of Nutrition” fann att när deltagare fick äta måltider med högt mättnadsindex åt de färre kalorier totalt sett under dagen jämfört med när de fick äta måltider med lågt mättnadsindex.”

Hur fungerar Mättnadsindex?

Mättnadsindex beror på flera faktorer, inklusive livsmedlets sammansättning och dess effekt på våra hormoner och tarmfunktion. Protein, fiber och vattenhalt är tre faktorer som har visat sig ha stor inverkan på mättnad. Livsmedel med hög proteinhalt, till exempel magert kött, fisk, ägg och baljväxter, kan ge en stark mättnadskänsla eftersom protein tar längre tid att smälta och brytas ner än kolhydrater eller fett. Fiberrika livsmedel, som grönsaker, fullkorn och baljväxter, tar också längre tid att smälta och kan hjälpa till att hålla oss mätta längre. Dessutom innehåller dessa livsmedel oftast relativt färre kalorier jämfört med livsmedel med lågt mättnadsindex, vilket kan vara fördelaktigt för viktnedgång.

Chatta med våra läkare om mättnadsindex

Chatta med läkare

Vetenskapligt stöd för mättnadsindex och viktnedgång

Mättnadsindex har undersökts i flera studier, och resultaten tyder på att det kan vara en användbar strategi för viktnedgång. En randomiserad kontrollerad studie publicerad i tidskriften “Obesity” fann att personer som åt en kost med högt mättnadsindex förlorade mer kroppsvikt och fettmassa än de som åt en kost med lågt mättnadsindex. Studien visade också att deltagarna i den höga MI-gruppen kände sig mer nöjda med sin kost och upplevde mindre hunger.

En annan studie publicerad i “The American Journal of Clinical Nutrition” jämförde effekterna av hög och låg mättnadsindexkost på viktnedgång hos överviktiga individer. Resultaten visade att deltagarna som åt en kost med högt mättnadsindex hade en större viktnedgång och minskade midjemåttet mer än de som åt en kost med lågt mättnadsindex. Dessutom hade deltagarna i den höga MI-gruppen en förbättrad blodsockerkontroll och en minskning av det “ondskapsfulla” bukfettet.

Ytterligare studier har också undersökt sambandet mellan mättnadsindex och energiintag. En studie publicerad i “The Journal of Nutrition” fann att när deltagare fick äta måltider med högt mättnadsindex åt de färre kalorier totalt sett under dagen jämfört med när de fick äta måltider med lågt mättnadsindex. Detta tyder på att mättnadsindex kan spela en roll i att reglera energiintaget och därigenom främja viktnedgång.

Mättnadsindex kan också vara särskilt användbart för personer som har svårt att kontrollera sin aptit eller överätning. En studie publicerad i “Appetite” undersökte effekterna av mättnadsindex på aptitreglering hos personer med övervikt. Resultaten visade att deltagarna som åt en kost med högt mättnadsindex upplevde minskad hunger och ökad mättnad jämfört med de som åt en kost med lågt mättnadsindex. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för att undvika frekventa matbegär och överätning.

En studie publicerad i “Appetite” undersökte effekterna av mättnadsindex på aptitreglering hos personer med övervikt. Resultaten visade att deltagarna som åt en kost med högt mättnadsindex upplevde minskad hunger och ökad mättnad jämfört med de som åt en kost med lågt mättnadsindex. 

Implementera mättnadsindex i din kost

Om du är intresserad av att använda mättnadsindex som en strategi för viktnedgång, finns det några enkla sätt att implementera det i din kost. Här är några praktiska tips:

 1. Välj livsmedel med högt mättnadsindex: Prioritera livsmedel som är rika på protein och fiber, såsom magert kött, fisk, ägg, baljväxter, grönsaker och fullkorn. Dessa livsmedel tenderar att ge en starkare och längre mättnadskänsla.

 2. Undvik processade livsmedel: Processade livsmedel har ofta lågt mättnadsindex eftersom de är rika på raffinerade kolhydrater och tillsatt socker. Försök att minimera intaget av livsmedel som läsk, godis, snacks och bakverk.

 3. Ät medvetet: Ät långsamt och var medveten om din mättnadskänsla. Det tar vanligtvis cirka 20 minuter för hjärnan att registrera att vi är mätta, så ät i lugn och ro och sluta äta när du känner dig nöjd, inte överfull.

 4. Kombinera livsmedel: För att öka mättnadseffekten kan du kombinera livsmedel med högt mättnadsindex med varandra. Till exempel kan du ha en sallad med grönsaker, tillsätta magert protein som kyckling eller kalkon, och komplettera med en källa av hälsosamma fetter som avokado eller olivolja. Denna kombination av näringsämnen kommer att ge en starkare mättnadskänsla och hålla dig nöjd under en längre tid.

 5. Planera dina måltider: Att planera dina måltider i förväg kan hjälpa dig att välja livsmedel med högt mättnadsindex och undvika frestelsen att äta snabbmat eller ohälsosamma alternativ när hungern slår till. Förberedningar som att laga mat hemma, ta med en matlåda till jobbet eller ha hälsosamma snacks tillgängliga kan underlätta att hålla fast vid en kost med högt mättnadsindex.

 6. Var medveten om kaloriintaget: Även om mättnadsindex kan vara en användbar strategi för viktnedgång, är det fortfarande viktigt att vara medveten om ditt totala kaloriintag. Även livsmedel med högt mättnadsindex kan innehålla kalorier, så se till att du äter i balans och skapar en kaloriunderskott för att främja viktnedgång.

Slutsats

Mättnadsindex är en vetenskapligt baserad metod som kan vara till hjälp för viktnedgång. Genom att välja livsmedel med högt mättnadsindex kan du känna dig mättare och nöjd längre, vilket kan minska risken för överätning och frekventa matbegär. Studier har visat att mättnadsindex kan leda till större viktnedgång, minskat energiintag och förbättrad aptitreglering.

Genom att använda mättnadsindex som en riktlinje i din kost kan du optimera dina matval för att uppnå en starkare mättnadskänsla och underlätta viktnedgång. Kom ihåg att det är viktigt att skapa en balanserad kost som uppfyller dina näringsmässiga behov samtidigt som den stödjer viktnedgångsmålen. Konsultera alltid en läkare eller kostrådgivare för personlig rådgivning och stöd.

Genom att göra medvetna val och fokusera på livsmedel med högt mättnadsindex kan du ta kontroll över din aptit och hunger, vilket kan vara avgörande för att lyckas med viktnedgång på ett hälsosamt och långsiktigt sätt. Ge mättnadsindex en chans och upptäck hur det kan vara en värdefull strategi för att nå dina viktminskningsmål och förbättra din övergripande hälsa och välbefinnande.

Kvalificerar du dig för vår viktminskningsmetod?

Starta din viktresa

Mättnadsindex – Lista med livsmedel

En lista med 100 livsmedel rangordnat efter mättnadsindex. Det livsmedel som ger högst mättnad ligger högst upp i listan. Observera dock att mättnadsindex kan variera beroende på individuella faktorer och beredningssättet. Mättnadsindex är ingen exakt vetenskap och listan nedan är ett riktvärde.

 1. Potatis (bakad el kokt)
 2. Havregryn (okokt)
 3. Bönor (ex. svarta bönor, kidneybönor)
 4. Linfrön
 5. Ägg (hela ägg)
 6. Fisk (ex. lax, tonfisk)
 7. Äpplen
 8. Avokado
 9. Mandlar
 10. Quinoa (kokt)
 11. Kikärtor
 12. Kyckling (bröstfilé)
 13. Bovete (kokt)
 14. Linsgryta
 15. Gröna ärtor
 16. Broccoli
 17. Grapefrukt
 18. Havregrynsgröt (utan tillsatt socker)
 19. Jordnötssmör
 20. Morötter
 21. Gröna bladgrönsaker (ex. spenat, sallad)
 22. Kokta rödbetor
 23. Färska bär (ex. blåbär, hallon)
 24. Sötpotatis (bakad eller kokt)
 25. Mager yoghurt
 26. Buljongbaserad soppa (ex. grönsakssoppa)
 27. Hela korn (ex. fullkornsbröd, fullkornspasta)
 28. Keso
 29. Päron
 30. Magert nötkött (ex. biff)
 31. Kiwi
 32. Spenat
 33. Mandelsmör
 34. Pistaschnötter
 35. Tofu
 36. Tomater
 37. Kornbröd
 38. Spenatomelett
 39. Bruna bönor
 40. Mager cottage cheese
 41. Apelsiner
 42. Bulgur (kokt)
 43. Cashewnötter
 44. Quinoasallad med grönsaker
 45. Mörk choklad (med hög kakaohalt)
 46. Mager ost
 47. Papaya
 48. Halloumi
 49. Zucchini
 50. Rågbröd
 51. Kokt majs
 52. Hasselnötter
 53. Kycklinggryta med grönsaker
 54. Plommon
 55. Cantaloupemelon
 56. Havrebröd
 57. Chiafrön
 58. Kycklingfilé
 59. Nötkräm (ex. cashewkräm)
 60. Pärlcouscous (kokt)
 61. Sojabönor (kokta)
 62. Sardiner (i olja)
 63. Kokt hummus
 64. Mörkt ris (kokt)
 65. Råriven morot
 66. Mandelmjölk
 67. Rostade pumpafrön
 68. Persilja
 69. Keso med bär
 70. Röda linser (kokta)
 71. Laxfilé
 72. Honungsmelon
 73. Mandelbaserad mjölk
 74. Äggmacka (med fullkornsbröd)
 75. Kokt sparris
 76. Gröna bönor
 77. Rostad kikärtsnacks
 78. Sojafärs
 79. Aprikoser
 80. Skivad gurka
 81. Mager kvarg
 82. Kokt spagetti squash
 83. Kalkonbröst
 84. Krossade tomater (konserv)
 85. Rostad mandel
 86. Kiwi-fruktsallad
 87. Kålrotsmos
 88. Kokt hummer
 89. Blomkålsris
 90. Guacamole
 91. Enkel äggsallad
 92. Räkor
 93. Matvete (kokt)
 94. Quinoasallad med fetaost och grönsaker
 95. Kokta gröna linser
 96. Mandelmjölk (osötad)
 97. Mandelsmörsmörgås
 98. Mager kycklingkorv
 99. Valnötter
 100. Vattenmelon

Lista med lågt mättnadsindex

 1. Läsk (sötad)
 2. Kex och kakor (vitt mjöl, högt sockerinnehåll)
 3. Chips och snacks (ex. potatischips, ostbågar)
 4. Vit pasta (kokt)
 5. Vitt bröd (ex. baguette, vitt sandwichbröd)
 6. Glass (vanlig variant, inte sockerfri eller proteinberikad)
 7. Choklad (mjölkchoklad, inte mörk choklad med hög kakaohalt)
 8. Söta frukostflingor (ex. sockrade flingor med låg fiberhalt)
 9. Potatischips
 10. Sockerhaltiga drycker (ex. energidrycker, fruktjuice med tillsatt socker)

Dessa livsmedel tenderar att ha en lägre mättnadseffekt och kan inte ge samma långvariga mättnadskänsla som livsmedel med högre mättnadsindex. Det är viktigt att vara medveten om dessa livsmedel när man strävar efter att välja alternativ som kan ge en starkare mättnadskänsla och stödja viktnedgång.

Chatta med våra läkare om medicinsk viktnedgång. Det är kostnadsfritt.

Chatta med läkare

Referenser

 1. Kristensen, S. L., Rørth, R., Jhund, P. S., Docherty, K. F., Sattar, N., Preiss, D., … McMurray, J. J. V. (2019). Cardiovascular, Mortality, and Kidney Outcomes with GLP-1 Receptor Agonists in Patients with Type 2 Diabetes: A Systematic Review and Meta-analysis of Cardiovascular Outcome Trials. The Lancet Diabetes & Endocrinology, 7(10), e4–e5. https://doi.org/10.1016/s2213-8587(19)30249-9

 2. Marso, S. P., Bain, S. C., Consoli, A., Eliaschewitz, F. G., Jódar, E., Leiter, L. A., … Lingvay, I. (2016). Semaglutide and Cardiovascular Outcomes in Patients with Type 2 Diabetes. New England Journal of Medicine, 375(19), 1834–1844. https://doi.org/10.1056/nejmoa1607141

 3. Novo Nordisk. (2021). Ozempic (semaglutide) prescribing information. Retrieved May 4, 2023, from https://www.novo-pi.com/ozempic.pdf

 4. MedicineNet. (n.d.). Semaglutide (Ozempic) Drug Information. Retrieved May 4, 2023, from https://www.medicinenet.com/semaglutide/article.htm#what_are_the_side_effects_of_semaglutide

 5. U.S. Food and Drug Administration. (2021). Ozempic (semaglutide): Medication guide. Retrieved May 4, 2023, from https://www.fda.gov/media/112121/download

 6. Garvey, W. T., Birkenfeld, A. L., Dicker, D., Mingrone, G., Pedersen, S. D., Satoh, N., … Leiter, L. A. (2018). Efficacy and Safety of Once-Weekly Semaglutide Versus Daily Canagliflozin as Add-on to Metformin in Patients With Type 2 Diabetes (SUSTAIN 8): A Double-Blind, Phase 3b, Randomised Controlled Trial. The Lancet Diabetes & Endocrinology, 6(4), 275–286. https://doi.org/10.1016/s2213-8587(18)30024-x

 7. Aroda, V. R., Bain, S. C., Cariou, B., Piletič, M., Rose, L., Axelsen, M., … Wadden, T. A. (2017). Efficacy and Safety of Once-Weekly Semaglutide as Monotherapy Versus Placebo in Patients With Type 2 Diabetes (SUSTAIN 1): A Double-Blind, Randomised, Controlled Trial. The Lancet Diabetes & Endocrinology, 5(4), 251–260. https://doi.org/10.1016/s2213-8587(17)30006-2

 8. Garber, A. J., Abrahamson, M. J., Barzilay, J. I., Blonde, L., Bloomgarden, Z. T., Bush, M. A., … Wylie-Rosett, J.