Länk till poddavsnittet på Spotify ->
Wellgo gästar Sweaty Business Podcast
Brian van den Brink: Välkomna till Sweaty Business Podcast. I det här avsnittet gästas vi av Karolina Bergqvist och Johan Emius från Wellgo. Företaget som specialiserar sig på medicinsk viktminskning.
Vi dyker djupt in i ämnet och utforskar hur medicinsk viktminskning fungerar och vad den kan erbjuda för fördelar för personer som kämpar med övervikt och fetma. Karolina och Johan förklarar de olika aspekterna av att medicinera för viktminskning, biverkningarna som kan uppstå och hur deras engagerade team av läkare och specialister stödjer patienter genom hela resan till en hälsosammare vikt. Vi pratar även om hur träningsanläggningar kan tänka för att nå ut till och locka den här stora potentiella målgruppen.
Vad kan gym göra för att skapa en välkomnande miljö för de som är på sin viktminskningsresa? Lyssna in för att få insikter och konkreta tips kring både medicinsk viktminskning och hur gym kan anpassa sitt erbjudande för att bättre möta behoven hos denna växande målgrupp. Häng med!
Brian van den Brink: Varmt välkomna tillbaks till ett nytt avsnitt av Sweaty Business Podcast och jag säger ett stort varmt välkommen till Karolina Bergqvist och Johan Emius från Wellgo.
Karolina Bergqvist: Tack så mycket! Kul att få vara med!
Johan Emius: Jättekul!
Brian van den Brink: Det blir två gäster i det här avsnittet, det har jag haft tidigare också så det är inga konstigheter men det är ett jäkligt intressant ämne och företag som ni har och något som det pratas om med medicinsk viktminskning.
Jag har velat ha med det här ämnet under en period men sen har jag också velat låta det gå lite tid så att man, ibland kan man vara lite för tidig på vissa saker och så bildas det uppfattningar och saker om något som kanske inte har så mycket historik. Men nu tycker jag ändå att det har gått en period och man kan prata om det här på ett litet annat sätt och det är mycket tankar och åsikter åt alla möjliga håll inom det här ämnet så att vi ska försöka klargöra och få vissa svar ifrån er kring frågor som snurrar därute.
Johan Emius: Det låter som ett vettigt angreppssätt på samtalet.
Karolina Bergqvist: Verkligen! Det ska bli super kul!
Brian van den Brink: Normalt sett när jag har en gäst så brukar jag köra ett frågorbatteri med lite frågor sådär men nu är ni två stycken så det har blivit ett väldigt långt segment så jag tänkte egentligen bara för bakgrunden skulle ge lite yrkesbakgrund fram till där ni är idag så att lyssnarna har lite koll.
Johan Emius: Ja för min del så ska man säga att jag påbörjade läkarutbildningen 1996 egentligen så det är ganska länge sedan. Men sen har jag haft lite uppehåll sen dess för jag kom in och blev pilot i flygvapnet så där var jag under 15 år tills jag kände att jag ville göra något annat i livet så då fortsatte min läkarutbildning så utbildade mig till läkare och hamnade då inom allmänmedicin på vårdcentral. Tills jag nu landade in i Wellgo och det här relativt nya projektet som jag haft i ett och ett halvt till två år ungefär.
Brian van den Brink: Spännande! Du säger hamnade och landade det är inte alla som kombinerar de två karriärerna inom flygvapnet och läkare det är ju två ganska högspecialiserade områden dessutom.
Karolina Bergqvist: Karolina Bergqvist heter jag och jag är idrottsvetare i grunden. Jag har jobbat inom träningsbranschen i lite olika roller sedan år 2000. Innan jag blev egenföretagare inom träning och hälsa så jobbade jag faktiskt inom vården med rehabilitering och sedan en tid tillbaka då jobbar jag som produktchef på Wellgo och jag är även delägare.
Brian van den Brink: Härligt! Man ska ge en liten bakgrund till vad det är Wellgo och vad är storyn bakom det?
Johan Emius: Det grundas egentligen i en frustration från min sida att jag träffade de här patienterna på vårdcentralen som hade en besvärande övervikt och vi kunde liksom inte göra någonting åt det egentligen. Vi kunde liksom från vårdens sida hjälpa till med remiss till dietist där man då blir kallad och så får man 10 besök tror jag att det är och där man då går igenom kost och motion och rörelse och det är det här klassiska ät mindre, rör på det mer, cykla till jobbet, ät mer grönsaker och så vidare. Och i den andra änden så var det remiss till gastric bypass, magoperation och däremellan så har inte vi haft någonting riktigt som läkare inom vården. Vi har haft några halvrassliga läkemedel som inte funkat nå vidare då.
Och som läkare på vårdcentralen så har man i hand om diabetespatienter bland annat och diabetes typ 2 och det såg vi med ett läkemedel som introducerades 2017 att det här fungerar väldigt bra på att reglera blodsockret men det fungerar även väldigt bra på förviktning i gång eller reglera aptiten. Så vi träffade de här patienterna och berömde dem för att de hade varit superduktiga, gått ner i vikt och tagit tag i sin livsstil och så vidare. Men till slut när man börjar titta på studier och förstår hur det här läkemedlet fungerar så förstår man att det är någonting annat, det är någonting som ligger bakom det här. Det är inte bara att man gör en personlig, egen, viljestyrd livsstilsresa. Så när man väl börjar titta på det där och kolla i studier och man tittar, det sänker ju faktiskt vikten då med 16% eller 15-16% och så vidare. Då växer ju tanken naturligtvis, varför kan man inte använda den här behandlingen för klienter och patienter som då lider av obesitet som har en väldigt besvärande övervikt som man inte får bukt med.
Så där liksom föddes den här idén och kunskapen kring det här läkemedlet. De flesta allmänläkare som jobbar med det här kan ju väldigt mycket jobba med det här läkemedlet. Som sagt, jag har använt det här sedan 2017. Där grundas det här konceptet och även trögheten i vården för det här är en behandling som vården nu idag då inte erbjuder tyvärr. Så att träffa de här patienterna som berättar och de här patienterna berättar ju väldigt, väldigt lika historia. De har provat alla möjliga viktminskningsmetoder men inte lyckats.
Så vi såg att det här är någonting som vi kan göra en stor impact, vi kan förändra människors liv faktiskt med att erbjuda det här på ett väldigt, väldigt bra och ansvarsfullt sätt. Så att kunskapen kring behandlingen, hur man ska gå tillväga, den är väl liksom mycket mer gedigen än vad många kan tro när man sitter och jobbar med det här. Så det bygger liksom på en lång erfarenhet av att träffa många, många patienter med de här besvären.
Brian van den Brink: Och liksom att dra igång en business inom det här fältet, vilka utmaningar, vilka är de mest signifikanta utmaningarna som har funnits?
Johan Emius: Man kan säga att den största utmaningen, då var det flera naturligtvis, men det var liksom samhällets förutfattade meningar om vad det här är för någonting. Och det är väldigt personligt, det är som politik nästan. Det är otroligt rotat i sin person, vad man tycker om det här med vikt och hur man ska hantera det.
Så det har varit en utmaning och det är liksom förutfattade meningar om att den här typen av behandling är en genväg, att det är ett bantningspiller, att det är en quick fix. Och då har man liksom inte riktigt förstått och greppat vad det här är för någonting. Och även den här uppfattningen då som att besvärande övervikt eller fetma, det handlar inte om 3-4 kilo som man drar på sig efter en vecka på kost, utan det här är ju snarare så att det handlar om ett livsstilsproblematik som många haft problem med i många, många år.
Det har varit vissa sedan tonåren, sedan sju, åtta, nio, tioårsåldern. Och uppfattning om att det här beror på okunskap, dålig moral, dålig karaktär, att man är lat, att man har dåliga ambitioner eller låga ambitioner, att det har med intelligens att göra. Men nu vet vi att det har ingenting med det där att göra, utan det här är ett fysiologiskt problem som samhället ställer till för en del personer och en del individer i samhället.
Så att det har varit den största utmaningen att utbilda kring det helt enkelt. För att när vi erbjuder det här och pratar om det, då är det många som får taggarna utåt, det här är ett bantningspiller, det är en genväg, sluta stoppa kakor i munnen istället. Varför gör du inte det? Ja, därför att det inte funkar.
Det går inte. Och det är vad som jag brukar säga, ja men det spelar ingen roll om vi i OL går och hyr Särgels torg och så står vi där med plakat och megafoner, fem stycken och bara “Rör på er mer, ät mindre”. Det spelar ingen roll för det vet alla om. Alla som är överviktiga vet om det och har provat det. Men problemet är att det funkar, det är klart det funkar. Om du äter mindre och rör på dig mindre så kommer det gå ner i vikt, men resultatet uteblir över tid.
Det är det som är problemet. Så egentligen när man pratar om det här så har ju båda rätt. Att någon som säger att det är bara att du rör på dig mindre eller att du äter mindre och rör på dig mer så går det ner i vikt och det är ju sant. I teorin så är det sant, men det är skillnad på att ha rätt och få rätt. Du har rätt i sak, absolut, jag håller med dig liksom. Men varför ökar fetma liksom? Varför är det så att alla vet om det? Om vi liksom köper en DNs första sida och gör så här, det går inte ändå.
Så där krockar det, det är en utmaning och där vill ju vi liksom närma oss sjukvården och friskvården att vi förstår varandra. Jag tycker att det kan bli ett antagonistiskt förhållningssätt från friskvården att man då, ja men det där är en genväg, det där ska vi inte hålla på med, det är bättre att du gör så här. Ja men det gäller för en viss grupp. Det är kanske den gruppen som du träffar om dagarna, men den gruppen som jag träffar om dagarna, det funkar inte det och det ser vi. Det är därför vi får en mappen på en av oss. Så den utmaningen är ju ganska stor.
Men jag tycker nu, i samhällsdebatt och jag ser bland personer man möter att förståelsen ökar åt det här gamla, att tycka att det här är en genväg, att det är bara att göra livsstidsförändringar, att det är sluta stoppa kakor i munnen ungefär. Det håller ju nästan på att dö ut. Och tror man det, det känns ju som gammal kunskap för oss som jobbar med det dagligen.
Så det tycker jag var den absolut största utmaningen och en pågående utmaning. För det här är ingenting man kan ta bara en fem minuters diskussion eller att man battlar på Instagram, utan det här måste man ta en en timmes vuxen diskussion så att man förstår varandra, vad det handlar om. För alla vill samma sak, att folkhälsan ska bli bättre.
Brian van den Brink: Så är det. Jag ser ju den konflikten, de motsatserna och det är väl lite kan jag tänka mig. Jag är ju från tränings- och friskvårdsbranschen och ryggmärgsinstinkten är ju att det här måste vi kunna lösa genom att folk kommer igång och får bättre vanor och äter bättre, rör på sig mer oftast.
Och att det blir, jag vet inte, något slags misslyckande eller en känsla i alla fall av misslyckande. Men om vi inte kan lösa det med det här som vi jobbar med, vad har vi då kvar? Det är lite den feelingen. Samtidigt vet vi att det finns väldigt många PTS och coacher och dietister och annat som har lyckats med massa människor.
Så då blir det ju den där konflikten att jo men det funkar ju. Men det är som du säger då Johan, att det är olika grejer för olika personer.
Brian van den Brink: Men en fråga som förmodligen är jättesvår för er att svara på i kortfattat poddformat, men då blir frågan varför går folk då tillbaka? Om de kör en satsning.
Det kan vara Biggest Loser, det är ett extremt exempel. Allt som jag har sett i alla fall av studier av Biggest Loser i ett tag är ju att de går tillbaka till där de var innan och ofta mycket värre situation längre fram än när de var med i programmet. Men vad är det som gör att det är någon slags inbyggd mekanism att man går tillbaka till sin vikt och sin problematik sen?
Karolina Bergqvist: Ja det är ju också en stor fråga och jag tänker att vi får komplettera varandra där jag och Johan. Men så som vi har börjat förstå nu på senare tid, det är ju att det tycks som att vissa individer har ett större driv att äta än andra. Det är som att hjärnan är mer påkopplad och letar mat konstant. Vilket förmodligen har varit väldigt gynnsamt om man tänker tillbaka på de åren när vi levde på savannen. Att det var ju de personerna som hela tiden letade mat och som kunde spotta frukt på långt håll. Som såg en antilop som var redo att fällas. Det var ju de som överlevde.
Så det finns liksom i vår biologi hos vissa individer ett ökat driv att äta. Och sen är det ju också så om man tänker på Biggest Loser att det är ju väldigt speciella omständigheter. Där får man ju ganska mycket serverat med träning och kost och så vidare i en kontrollerad miljö. Och sen ska man tillbaka till sin vardag där det är stress, där det är press, där man har ett liv att jonglera. Och där det kanske ställer till det med stress och sömn. Och det kan man se väldigt tydligt att sömnbrist till exempel får oss att fatta mindre kloka beslut. Både vad gäller mat och på andra fronter.
Det gäller ju att man hittar lösningar, långsiktiga lösningar i sin vardag som kan fungera i det vanliga livet om det ska bli hållbart över tid. Eller vad tänker du Johan?
Johan Emius: Jo men du har helt rätt och jag håller med hundra procent. Det där är ju superintressant det där. Man kan tänka så här, jag brukar presentera för patienterna, tänk dig hjärnan som ett organ vilket som helst. Tänk inte hjärnan som du som individ utan tänk dig det precis som hjärta, lungor eller njurar eller vad som helst.
Hjärnan reagerar på stimuli utifrån då. Synintryck och hörsel och smak och känslor och allt sånt där. Hjärnan har varit evolutionärt superbra på att ta hand om svält. Du kan gå 30 dagar utan mat liksom. Det löser kroppen. Man tar om sina reserver, glukos och fett och sen börjar man bryta ner muskler så att du kan till och med bryta ner en egen individ för att kunna klara det för att se till att hjärnan får glukos.
Så att du kan ta det vidare och sådär så att du kan överleva. Det är ju vi superduktiga på och därför har vi kommit så långt evolutionärt som människor också. Det den inte har koncept för det är övervikt. Hjärnan har liksom om du väger 30, 40, 50 kilos övervikt så har inte hjärnan ett koncept för det. Det finns inte fysiologiska försvarsmekanismer för det är ju dåligt för dig som individ att ha den här övervikten men hjärnan har liksom inget koll på det.
Så att när du långsamt går upp och kanske överäter 100 kalorier per dag eller någonting för att du liksom presenteras med all den här näringstäta maten som finns överallt. Du behöver ju inte röra dig överhuvudtaget i vardagen. Du behöver inte ens veva ner en bilruta. Du trycker bara på en knapp.
Så det här samhället som vi har byggt och anpassat för bekvämlighet och överflöd leder till en situation där kroppen och hjärnan inte kan hantera den långsamma viktuppgången. Det är mer komplext än så förstås. Det är sömn och stress och det är mående och psykisk ohälsa. Det är olika för olika individer, men låt oss säga att du har etablerat en övervikt långsamt. Då tror vi, vi är inte riktigt säkra på det men att man då får skjuta sin setpoint eller vikthermostat.
Det finns lite olika ord för det men att hjärnan då etablerar att nu ska vi hålla den här vikten för den här vikten är den nya vikten som vi ska skydda vår individ. Så att när du gör dina bantningsförsök då och det spelar ingen roll vad du gör för någonting. Du går på någon form av kalorirestriktion. Då drar hjärnan igång en massa skyddsmekanismer för den här svälten på savannen.
Att uppreglera belöningssystem, uppreglera lukt och smak, vad du visuellt ser i samhället. Du ser mat överallt. Hjärnan kan plantera bilder på kommer du ihåg när du åt det där i lördags. Vad härligt det var och sådär. Och det här matbruset eller food noise som det också heter i USA eller på engelska. Det är otroligt svårt att stå emot.
Tänk dig att hjärnan styr det här. Så till slut som du är så pass, du klarar av det en viss period. Låt säga tre månader som brukar vara ganska vanligt att man går in i det här tre månaders projekt.
Men efter tre månader, då blir du kanske sjuk, du hamnar på någon fest, du kanske dricker lite alkohol och så vidare. Och så stökar det där till sig. Sedan hamnar du i det där igen för att hungern vinner nästan alltid. Hjärnans vilja att du ska stoppa saker i munnen för att du ska få en belöning. Och det är så vi tror att det fungerar. Och den förklaringsmodellen passar liksom in väldigt, väldigt bra.
För att när vi då ser våra patienter, när vi då ger läkemedel till exempel, så är det förvånansvärt många som återkommer helt spontant och säger så här. Det blev tyst i huvudet. Är det så här som normalviktiga har det i huvudet? Och det kan vara så.
Jag har inte känt så här på 30 år. Att jag tagit en normal portion och inte tänkt på att nu går jag och tjuväter efterrätten bakom dörren här eller jag äter barnens godis eller något sånt där. Så det är superspännande rent fysiologiskt att det är en fysiologisk förklaring till de här besvären.
Och det har man liksom inte trott eller haft fokus på, utan innan har man. Ja, men sluta. Det är du som stoppar saker i munnen.
Sluta med det. I och med att en aktiv handling. Men jag är helt övertygad om att om du eller jag, Brians eller Karro också för den delen skulle hoppa in i den här överviktiga kroppen så skulle man inte kunna stå emot det här matbruset lika bra som de gör, för de är vana att leva med det.
Så det skulle fullständigt haverera tror jag. För att det är hjärnans konstanta liksom signal och det här beskriver väldigt många patienter ordagrant på samma sätt och att det lugnar sig att det här matbruset försvinner. Alltså att det är så mycket, mycket mer komplext än att bara äta mindre och röra på sig mer.
Och det tycker jag börjar spridas i samhället av människor som är intresserade och läsa på. Förstå börja förstå det här nu. Sen ska man tillägga också att just det här som du sa med träning och allt det som det som är den traditionella friskvården står för.
Det står ju vi också för. Det är det som är kärnan i vår behandling också. Så läkemedlet är ju bara en nyckel, en enablers som skapar ett tidsfönster för att kunna införa de här livstidsförändringar som du måste göra.
Du måste göra någonting annorlunda för att jag menar du kan gå ner i vikt av att äta en halv semla, en fjärdedels pizza och liksom en liten skål pommes frites också per dag. Då kan du också gå ner i vikt, men då har vi liksom inte gjort någonting. Då har vi inte hjälpt till med någonting i min inställning.
Brian van den Brink: Men hur ser liksom er process ut om någon säger att jag är överviktig och känner att shit det här fixar jag inte själv. Jag går in på er hemsida. Vad händer sen?
Karolina Bergqvist: Första steget är ju att man får kontakt med vårdpersonal, legitimerad vårdpersonal. Man behöver också lämna blodprover. Må man då kvalificera för behandlingen så blir man tilldelad en personlig läkare och en personlig coach. Sen har vi då en app där klienten kan välja att registrera kost och rörelse och då får man personlig feedback på det varje vecka från coachen.
Men det är valfritt att registrera men vi rekommenderar att man gör det. Sen har vi då proaktiv coachning, så coachen söker upp klienten varje vecka, hör av sig och checkar av läget. När man har kommit igång med medicinen så blir det precis som Johan sa, det blir som ett tidsfönster där man har möjlighet att göra livsstidsförändringar.
Det blir lite lättare att göra förändringar men vi försöker att utgå från individen och göra små små förändringar. Tipsa om små steg som kan göra stor skillnad på lång sikt och också då att det ska kännas som att man kan ha förutsättningar att skapa en sund livsstil.
Det som jag tycker är fascinerande det är att från början så kan klienten ha siktet inställt på en specifik vikt och att det är själva vikten som är i fokus och det är dit man strävar och det är det stora målet. Men under resans gång så upptäcker man att det här med livskvalitet och mående blir så mycket större och att det har sån betydelse för livet i stort. Så det är väldigt fint faktiskt att få solskenshistorier om människor som berättar att nu klarar jag av att hoppa studsmatta med mina barnbarn eller nu har jag möjlighet att söka in till brandman som jag har drömt om hela mitt liv.
Och så vidare och sen det vanligaste är att man successivt då blir mer och mer självgående under den här processen. Coachen utbildar och tipsar och man tar till sig sin egen takt och så småningom brukar man bli mer självgående. Men det kan också gå lite i perioder för en viktresa är aldrig linjär. Det är alltid två steg fram och ett tillbaka och då kan man behöva mer stöd från coachen i perioder där man upplever att det går lite trögare där det är lite tuffare. Man kanske kämpar med motivationen och så vidare.
Brian van den Brink: Och vem kan bli en klient hos er? För jag antar att en hel del bara önskar den här magiska medicinen som den har blivit. Men vilka kvalar in till det och det är givet att man får då någon semaglutid antar jag att det är utskrivet. Hur funkar det?
Johan Emius: Ja precis man behöver kvalificera sig och då behöver man ha ett BMI som ligger över 30 och då ska det BMI vara orsakat av ohälsosam övervikt. Det ska inte vara att man har ovanligt mycket muskelmassa. Alternativt att man har BMI 27 och att de här blodproverna visar indikationer på ohälsa kopplat till metabolismen till exempel höga blodfetter.
Då kan man också kvala in men det är våra kriterier som det ser ut just nu. Sen är vi väldigt noga med det där naturligtvis för det som är viktigt med det här, vi pratade lite tidigare om att man ska tänka sig vem ska ha det här. Det här är ju inget första leds behandling så att säga.
Så att om du har varit helt normalviktig och sen har du misskött eller blivit tok så att du har gått upp ett kilo så att du kvalificerade rent BMI mässigt men du har liksom inte provat någon annan viktnedgångsmetod. Då skulle jag ju inte rekommendera det här som första steg utan då ska man absolut ta hjälp naturligtvis och bo på gym, styrketräna sig över sin kost och rörelse naturligtvis. Så det står ju vi också för.
Så där är liksom ingen motsättning utan vi håller ju med om att det är ju alltid första steget. Första steget är ju inte medicinering. Så där tar vi liksom en mer djupgående, vad heter det, hälsodeklaration och där kan jag säga att våra patienter har ju kämpat med det här. Man har ju provat allting, man har provat alla viktnedgångsmetoder som finns nästan så att det är inte något första steg på något sätt.
Sedan är det alltid som när man är doktor och träffar patienter, det är alltid en individuell bedömning. Det vill säga har man haft någon ätstörningsproblematik, har man någon pågående kontakt med psykiatrin, står du på något, vad heter det, mående läkemedel som gör att du blir mer triggad att äta och så vidare. Så att det är alltid en sån där individuell bedömning. Men det är liksom grundkraven som Karolina pratar om då.
Och i det här nu så har vi också sedan en ganska lång tid tillbaka läktiv så att när man tar blodprover så får man också väga sig och klienterna skickar in bilder så att man ser att rätt person får behandling. Det är ett led i det här att vi vill inte stigmatisera att man ska behöva ta av sig kläderna och snurra ett varv runt kameran utan det är en delikat balansgång det där med att få förtroende och utöva kvalitativ vård samtidigt som man vill kontrollera på ett sätt att rätt patient får behandling.
Så det där är något som vi ständigt jobbar med och vi har en väldigt bra process idag för att säkerställa att det kommer in fel patienter.
Brian van den Brink: Hur ser ni idag på framväxten av den här marknaden med den här typen av läkemedel? Ser ni det som något positivt eller finns det avisidor av det också?
Johan Emius: Man kan säga så att det är på två spår. Det förändrar både den traditionella friskvården och den traditionella sjukvården plus samarbetet däremellan skulle jag säga. Så det är på tre fronter som det här kommer in och dundrar in och gör förändringar. Först och främst är det de här traditionella nedgångsbolagen som har ägt marknaden kan man säga som inte är vårdbolag utan friskvårdsbolag.
Det finns ju ett uppsjö som säljer olika program. Nu blir det ju en förskjutning från marknaden till sjukvård. Man måste vara läkare, man måste bedriva ett vårdbolag, man måste göra på ett visst sätt. Så där ser man ju en spännande koppling och en förskjutning där till exempel Weight Watchers USA erbjuder sådana här grejer på efterbehandling nu. För de köpte ett företag som heter Sequence som jobbar precis med det här. Så att i USA är det här en Weight Watchers Clinic som då är en del av Weight Watchers USA. Så det är en spännande utveckling.
Inom sjukvården sker det också en förskjutning. Här har vi bara haft dietist och gastric bypass. Medan nu kommer det läkemedel som med det senaste läkemedlet där vi är uppe på 22-24 procents viktminskning i studier och där börjar man nudda effekten av gastric bypass….forts på Spotify