Läkemedel

Wellgo har sin egen gå ner i vikt-app Wellgo Go, där du registrerar din viktresa. I appen, som endast är tillgänglig för medlemmar, har du direktkontakt med din personliga WellgoCoach. Den är fylld med nyttiga recept och olika träningsprogram. Allt för att du ska få alla förutsättningar att gå ner i vikt och skapa ditt nya, hälsosamma liv tillsammans med oss. En app bara för medlemmar där vi utgår från din unika livssituation och gör små förändringar. Allt för att du ska få en så behaglig viktnedgång som möjligt.

Inloggning till appen får du av din WellgoCoach när du registrerar och aktiverar ditt medlemskap. Här kan du komma till en manual och läsa med om appen: Manual Wellgo Go

Manual medlemsapp Wellgo Go

Välkommen till medlemsappen Wellgo Go – vår egen gå ner i vikt app. Här hittar du instruktioner för hur appen fungerar och tips på hur du kan använda den. Om du har frågor så kontaktar du din WellgoCoach. Wellgo Go innehåller många funktioner. Din WellgoCoach ger dig tillgång till de delar som är lämpliga för just dig. Om du får kostscheman, motionsscheman, träningsprogram eller meddelanden i medlemsappen så kommer dessa alltid direkt från din personliga WellgoCoach.

Här registrerar du dina måltider för att undersöka hur dina matvanor ser ut just nu och för att se hur de kan förbättras för att få de resultat du önskar.

TÄNK PÅ DETTA

För att du ska kunna nå ditt mål är det väldigt viktigt att du noggrant registrerar allt du äter och dricker. Väg gärna maten med en hushållsvåg den första tiden så får du bättre koll på hur mycket du lägger på tallriken och hur mycket brödet eller kakan egentligen väger.

Glöm inte bort alla smakbitar, drycker, mellanmål och snacks! Kom till exempel ihåg frukten på väg hem från jobbet, smakbitarna när du lagar mat, godisbiten du köper när du tankar bilen eller latten du dricker på väg till jobbet.

Om du inte hittar exakt det du ätit i kostdagboken så tar du något liknande. Det är betydligt viktigare att mängden/vikten av livsmedlet blir rätt än att det är exakt rätt produkt. Om exempelvis det bröd du brukar äta inte finns med så tar du ett med liknande fiberhalt, eller om din yoghurtsort saknas så tar du ett med liknande fetthalt. Observera också om produkterna är sötade eller ej.

GÖR SÅ HÄR:

1. Klicka på “Lägg till mat”. Du hamnar automatiskt på dagens datum, men om du vill kan du ändra genom att klicka på kalendern och byta datum.

2. Klicka på en måltid.

3. Om du redan tidigare registrerat mat i dagboken så ligger de senaste livsmedlen redo och är färdiga att välja. Om du ätit samma idag så klickar du alltså bara på plusset. Mängden går att ändra sedan.

4. För att registrera nya livsmedel så skriver du in namnet i sökrutan, välj det alternativ som passar bäst. Hittar du inte exakt rätt produkt så ta något liknande. Om det står ett R framför sökresultatet så betyder det att det är ett recept. Klicka på R:et om du vill titta på receptet.

När du valt livsmedel så kan du ändra mängd och enhet. Näringsinformationen i rutan ändras efter den mängd du väljer.

5. Klicka på Lägg till. De livsmedel du valt hamnar då i den svarta “behållaren” som du ser längre ner på skärmen.

6. Klicka på den svarta “behållaren” för att se på måltiden. Vill du ändra tiden för måltiden så klickar du på den. Vill du ändra mängd för ett livsmedel så klickar du på det du vill ändra. Vill du radera så klickar du på krysset.

7. Du kan också ladda upp en bild av måltiden här. När du är nöjd med måltiden så kan du spara den som favoritmåltid. Scrollar du längre ner så finns näringsdiagram för denna måltid här.

8. Dina favoritmåltider hittar du sen under Favoriter och du kan enkelt registrera dem med ett klick nästa gång du äter samma sak.

Under Recept hittar du dina egna recept. Dessa skapar du under menyvalet Recept.

9. Klicka dig sedan på tillbaka och välj en ny måltid tills alla dagens måltider är registrerade. Där kan du se hur mycket du har kvar av dagens kcal, protein, fett och kolhydrater i jämförelse med det intag som din rådgivare rekommenderat. Om din rådgivare anser att det är relevant så kan du även få tillgång till fler näringsdiagram.

Under dagens måltider finns ett fält för anteckningar där du kan skriva kommentarer.

Här registrerar du din motion för att se hur fysiskt aktiv du är och kunna jämföra den energi du förbrukar med den energi du får från maten.

1. Klicka på “Lägg till motion”. Du hamnar automatiskt på dagens datum, men om du vill kan du ändra genom att klicka på kalendern och byta datum.

Om du redan tidigare registrerat motion i dagboken så ligger de senaste aktiviteterna redo och är färdiga att välja. Om du gjort samma aktivitet idag så klickar du alltså bara på plusset. Tiden går att ändra sedan.

2. För att registrera nya motionsaktiviteter så skriver du in namnet i sökrutan. Välj aktivitet med det tempo eller den intensitet du bedömer passar in på det du gjort.

3. Ange hur lång tid du hållit på i timmar eller minuter.

4. Klicka på Lägg till. Aktiviteten du valt hamnar då i den svarta “behållaren” som du ser längre ner på skärmen.

5. Klicka på “behållaren” om du vill se på detaljerna. Klicka på tiderna om du vill ändra tiden för aktiviteten eller för klockslaget.

Den totala energiförbrukningen är delad upp i Grundförbrukning och Aktiviteter. Grundförbrukningen är baserad på din viloförbrukning (BMR) och den aktivitetsnivå (PAL) som din rådgivare angett.

Om du istället för aktiviteter vill lägga in steg från en stegräknare eller liknande så går det bra, men tänk på att du inte ska registrera exempelvis din promenad både som aktivitet och som steg. Välj ett av alternativen.

Det finns också möjlighet att skriva in antal kcal från en träningsapp, motionscykel eller liknande. Problemet med det är att den typen av mätare nästan alltid visar alldeles för höga värden, vilket gör att man ser ut att förbruka mer energi än man i verkligheten gör.

Din rådgivare/coach kan dela ut måltidsscheman till dig för att tipsa om bra måltider och recept.

1. Klicka på Scheman så kommer du direkt till Måltidsscheman. Om du fått ett eller flera kostupplägg från din rådgivare så ligger det här. Om du vill lägga till hela måltidsschemat direkt i kostdagboken utan att titta på det så klickar du på plusset.

2. För att titta på måltidsschemat så klickar du på namnet. Om det finns ett recept i schemat så är det markerat med ett R. Klicka på R för att titta på receptet.

3. För att lägga till en måltid i kostdagboken så klickar du på plusset bredvid måltidens namn.

4. För att lägga till hela dagens måltider i kostdagboken så scrollar du längst ner under måltidsschemat och klickar på knappen. Då får du välja vilket datum du vill lägga in det på. Tänk på att välja en dag utan andra registreringar.

5. Under måltidsschemat hittar du också näringsinformation och du kan välja att skriva ut måltidsschemat eller skriva ut en inköpslista baserad på måltidsschemat.

Om du vill skriva ut en inköpslista baserad på flera måltidsscheman så går du tillbaka så att du ser alla måltidsscheman och scrollar nederst på sidan. Klicka på den knappen så får du möjlighet att välja vilka scheman du vill skriva ut inköpslista för.

Din rådgivare/coach kan dela ut motionsscheman till dig för att tipsa om passande motionsaktiviteter.

1. Klicka på Scheman och på fliken Motionsscheman. Om du fått något motionsschema så ligger det här. Om du vill lägga till hela motionsschemat direkt i motionsdagboken utan att titta på det så klickar du på plusset.

2. För att titta på motionsschemat så klickar du på namnet.

3. För att lägga till en aktivitet i motionsdagboken så klickar du på plusset bredvid aktiviteten. Du får då välja vilken dag aktiviteten ska läggas på.

För att lägga till hela veckans aktiviteter i motionsdagboken så scrollar du längst ner under motionsschemat och klickar på knappen. Då får du välja vilket startdatum du vill lägga in det på. Tänk på att välja en vecka utan andra registreringar.

Här kan du också skriva ut motionsschemat.

Här kan du söka i receptsamlingen eller skapa egna recept. Dessa går sen enkelt att lägga till i kostdagboken.

1. Klicka på Recept. Du kommer då direkt till Receptsamlingen. Här kan du söka i sökrutan eller klicka i någon/några av kategorierna. Klicka sen på sök.

Du kan också klicka på knappen “Din rådgivares recept” och får då upp de recept din rådgivare skapat.

De recept du väljer kan du lägga till i kostdagboken genom att klicka på plusset bredvid namnet eller på knappen “Lägg till i kostdagbok”. Där väljer du datum, måltid och antal portioner.

Du kan också spara receptet som favoritskriva ut det eller kopiera det. Om du kopierar receptet så blir det ditt eget recept och du kan ändra bland ingredienserna, byta namn och redigera det som du önskar.

De recept du markerar som favoriter hamnar under fliken Favoriter och de du skapar själv eller kopierar och förändrar finns under fliken Mina.

SKAPA RECEPT

Under fliken Skapa så lägger du till egna recept genom att ange namn, antal portioner, och tillagningsinstruktioner. Sen söker och lägger du till de ingredienser som ingår.

För att receptet ska vara enklare att hitta så kan du även ange sökord och klicka i de kategorier där ditt recept passar in.

Du hittar näringsinformation för ditt recept längst ner.

Du kan också gärna ladda upp en bild på maträtten.

Din rådgivare kan dela ut träningsprogram för att tipsa dig om övningar och träningsupplägg. Det finns två metoder för detta:

A) Din rådgivare lägger in träningspassen i en Träningskalender och anger vilka dagar du bör köra olika träningspass för att få bra resultat.

B) Din rådgivare skickar lämpliga träningsprogram till dig utan att ange vilka dagar du bör träna. Dessa ligger då under menyvalet Träningsprogram.

TRÄNINGSKALENDERN

1. Gå till Träning och Träningskalender. Om din rådgivare planerat in några träningspass i din kalender så ser du dem här.

2. Klicka på nuvarande veckonummer eller på dagens datum i kalendern. Här ser du veckans träningspass och hur många övningar varje pass har. Om du har en röd ikon av ett dokument på en dag så har du en oläst påminnelse från din rådgivare/coach.

3. Klicka på en dag för att se träningspasset och eventuell påminnelse. Påminnelsen ligger i så fall längst upp.

Det finns två sätt att köra träningsprogrammet:

a) Klicka på knappen “Starta träningsprogram”. Då får du se rörliga bilder och beskrivning av övningarna i tur och ordning.

När övningen är gjord så klickar du på Utförd.

Om du inte gjort övningen så klickar du på Hoppa över.

Du kan också skriva kommentarer och om din rådgivare angett vikt, reps eller liknande så kan du ändra dessa om det behövs.

b) Det andra alternativet är att markera övningar du utfört genom att bocka i cirklarna som ligger uppe till vänster om övningarna.

Vill du ändra vikt, reps o.s.v. eller skriva kommentarer så klickar du på penn-ikonen.

För att få en beskrivning av hur du utför övningen så klickar du på info-symbolen.

Om du gjort alla övningar och inte vill ändra något så klickar du direkt på knappen Övningarna är utförda som ligger längst ner under träningsprogrammet.

Alla träningsprogram som du fått i kalendern ligger också under menyvalet Träningsprogram.

TRÄNINGSPROGRAM

Gå till Träning och Träningsprogram. Om du fått några träningsprogram så ligger de här.

Klicka på namnet för träningsprogrammet för att få en förhandstitt

Klicka på plusset för att lägga till ett träningsprogram i Träningskalendern.

Det finns två sätt att köra träningsprogrammen. Se instruktioner här.

UTFÖRD TRÄNING

Om du vill gå tillbaka och se när du tränat och vilka övningar du utfört så går du till Träningskalendern. Klicka upp kalendern och välj vilken dag/vecka du vill titta på.

Om du utfört alla träningspass under en vecka eller gjort alla övningar i en dags träningsprogram så blir pokalen grön

OBS! Ett utfört träningsprogram kommer inte automatiskt att läggas in i din motionsdagbok. I och med att det finns så vitt skilda övningar med varierad tid och intensitet så går det inte att räkna ut energiförbrukningen för ett träningspass. Du måste själv registrera ditt träningspass i motionsdagboken och ange den aktivitet och tid som passar bäst.

Om du vill följa hur din vikt och dina kroppsmått förändras kan du föra in dem under menyvalet Vikt & Mått.

1. Gå till Mått.
2. Välj datum genom att klicka på kalendern och markera rätt dag.
3. Scrolla nedåt tills du hittar rutorna för vikt och mått. Skriv in dina siffror och klicka på Spara.

Diagrammen visar de siffror du fört in och du kan därmed se förändringen. Det går att välja mellan att titta på en månad eller på hela året.

Om din rådgivare godkänt det så kan ni kommunicera genom att skicka meddelanden till varandra.

OBS det är inte en säker kommunikation med BankID i Wellgo Go. All säker kommunikation som handlar om läkemedelsbehandling tar du med din läkare i Säker chatt som du når via www.wellgo.se.

  1. Du går till Meddelanden via pratbubblorna uppe i högra hörnet. Om du fått ett meddelande från din rådgivare så är den rödmarkerad.
  2. Här kan du läsa meddelanden från din rådgivare och även skriva egna meddelanden.

Vill du veta mer?
Starta säker chatt med läkare.

(Det är GRATIS och du förbinder dig inte till någonting.)

Chatta med läkare